zondag 25 januari 2015

Als ik blijf - Gayle Forman
Nederlandse naam: Als ik blijf
Originele naam: If i stay
Genre: Young Adult, Drama, Romantiek
Schrijver: Gayle Forman
Uitgever: Moon
Datum eerste publicatie: Mei 2011
Bladzijdes: 223
Bestel het boek hier!


Het leven van de 17-jarige Mia draait om muziek: ze wil graag naar het conservatorium en haar vriend Adam speelt in een populaire rockband. De toekomst ziet er rooskleurig uit. Maar wanneer Mia met haar ouders en broertje een dagje uitgaat, gebeurt er iets waardoor haar leven in één klap verandert...
Eigenlijk probeer ik van geen enkel boek een Omnibus te kopen. Ik vind het leuker om losse delen van een boek te hebben, maar voor €4 euro in een nette staat kon ik deze natuurlijk niet laten liggen. Ik heb op dit moment alleen dit deel gelezen omdat ik eerst de film wil zien voordat ik aan wacht op mij begin.

Als ik blijf is zo’n boek die heel erg gewaardeerd word terwijl er niet eens zoveel in gebeurt. Het verhaal bestaat uit twee delen: het eerste deel van een hoofdstuk is het heden waarin Mia moet kiezen of ze wel of niet blijft leven en de andere helft is het verleden. Het boek is zo geschreven dat je echt meeleeft met Mia en dat je echt gaat houden van de overige personages. Als dit niet zo was geweest had ik dit boek waarschijnlijk een stuk minder gevonden. Ik vond namelijk niet alle gebeurtenissen in dit boek even interessant. Het ziekenhuis gedeelte begon ik pas tegen het eind interessant te vinden.

Het boek is uitgebreid geschreven, maar wel zo dat het niet langdradig word. Het boek is voorspelbaar, omdat je weet dat er een tweede deel is. Maakt dat het minder leuk om te lezen? Nee, het heeft mij niet gestoord. Ik vond vooral haar verleden leuk om te lezen. Over haar relatie met Adam, haar liefde voor de muziek en de band die ze met haar familie had. Soms kwam de overgang van heden na verleden of andersom net op het moment dat ik erg echt van baalde. Vooral de stukken van het verleden, dan wilde ik net weten hoe het verder ging en dan was Mia weer terug in het ziekenhuis.

Heel veel mensen vinden dit een tranentrekker, maar ik heb er geen traan om gelaten. Ik heb het boek dicht gedaan met een zucht en de gedachte: wat was dit een mooi boek en niet met een snik. Ik ben erg benieuwd naar de verfilming van dit boek. Inmiddels is hij alweer een tijdje uit op dvd. Het tweede deel ga ik ook lezen. Ik ben benieuwd hoe het verder gaat met Mia en Adam. 

Cijfer:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten